Uwagi na temat wybiórczego rozszerzania ochrony konsumenckiej na niektórych przedsiębiorców będących osobami fizycznymi - Gnela, Bogusława (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule dokonano krytycznej oceny idei oraz sposobu rozszerzania ochrony konsumenckiej na niektórych przedsiębiorców będących osobami fizycznymi poprzez stosowanie względem nich przepisów regulujących ochronę konsumenta w wybranych kwestiach, to jest niedozwolonych postanowień umownych, rękojmi za wady rzeczy sprzedanej oraz konsumenckiego prawa do odstąpienia od umowy zawieranej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość. Te działania legislacyjne uznano za naruszające systemowe i aksjologiczne zasady tworzenia prawa.
Keywords: konsument; podmiot słabszy; przedsiębiorca będący osobą fizyczną; ochrona konsumencka; poszerzanie ochrony konsumenckiej; dyrektywy konsumenckie; implementacja dyrektyw