Harmonizacja rachunkowości konwencjonalnej z rachunkowością islamską - Luty, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule wskazano na rosnącą rolę ekonomii i kapitałów islamskich na świecie. Przedstawione zostały wybrane przedsięwzięcia zachęcające do inwestowania kapitału islamskiego we Francji, Wielkiej Brytanii i USA. W konkluzji stwierdzono, że należy doprowadzić do harmonizacji rachunkowości islamskiej z rachunkowością konwencjonalną, a także ukazano przyczyny rozpoczęcia prac legislacyjnych w tym obszarze oraz trudności z nimi związane.
Keywords: rachunkowość; rachunkowość islamska; standardy rachunkowości