Ograniczenie wolności działalności gospodarczej w drodze rozporządzenia w dobie pandemii COVID-19 - Trela, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł dotyczy rozporządzenia jako podstawy prawnej wprowadzania ograniczeń wolności działalności gospodarczej w czasie pandemii COVID-19. Autorka analizuje relacje między art. 22 i art. 31 ust. 3 Konstytucji RP oraz wskazuje na rozumienie określeń „ograniczenie” oraz „reglamentacja” wolności działalności gospodarczej w nauce oraz judykaturze.
Keywords: wolność działalności gospodarczej; reglamentacja; COVID-19; rozporządzenie