Prawo i (nie)sprawiedliwość — kilka refleksji na kanwie ustawy covidowej - Lisowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Systemowość i czytelność języka prawnego nie jest mocną stroną regulacji ustawy covidowej. W artykule na trzech przykładach wykazano zatem problemy inspirowane wadliwie konstruowanym prawem. Pierwszy dotyczy dostępności pomocy w ramach tak zwanych tarcz antykryzysowych dla przedsiębiorców zagranicznych; drugi — zasadności niuansowania przesłanek przyznania działań osłonowych państwa w trakcie epidemii SARS-CoV-2 (zwłaszcza w kontekście używania zwrotów „te same”, „takie same”); trzeci jest natomiast związany z identyfikacją form działania administracji publicznej w kontekście wskazania drogi sądowej ochrony praw przedsiębiorcy.
Keywords: stan epidemii; pomoc dla przedsiębiorców; prawo do dobrej legislacji; zakaz dyskryminacji; przesłanki pozytywne/negatywne; inne akty lub czynności z zakresu administracji publicznej