Kilka uwag o pojęciu i funkcjach państwa - Supernat, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Ewolucja funkcji państwa, w tym wobec gospodarki, utrudnia zdefiniowanie terminu „państwo” z uwzględnieniem jego zmieniających się funkcji. Możliwym rozwiązaniem jest przyjęcie podejścia hybrydowego, polegającego na połączeniu definiowania pojęcia państwa z charakterystyką jego elementów konstytutywnych, w tym funkcji.
Keywords: państwo; funkcje państwa; administracja publiczna; prawo administracyjne