Autonomiczny kontekst i wymiar szkoły wyższej w państwie — wybrane zagadnienia - Raszewska-Skałecka, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Właściwości konstrukcyjne szkoły wyższej pozwalają wskazać na wykorzystywanie atrybutów zarówno zakładowego administrowania (w ramach ich działalności podstawowej, a także stosunku zależności zakładowej), jak i korporacji prawa publicznego na poziomie ogólnouczelnianym (wspólnota uczelni, samorząd studencki, samorząd doktorantów) oraz autonomii.
Keywords: szkoła wyższa; zakład administracyjny; decentralizacja; autonomia; korporacja