Kilka uwag na temat funkcji administracji publicznej - Kusiak-Winter, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Funkcje administracji publicznej są odzwierciedleniem celów i funkcji współczesnego państwa, a jednocześnie mają charakter dynamiczny, co oznacza emanację nie tylko zmieniających się wizji ugrupowania politycznego z większością parlamentarną, ale i oczekiwań społecznych oraz kierunków rozwoju gospodarki w danym państwie i w Europie.
Keywords: funkcje administracji publicznej; zadania administracji publicznej; funkcja administracji świadczącej; funkcja policyjna administracji; funkcja reglamentacyjna administracji; funkcja regulacyjna administracji