Regulacja zawodów zaufania publicznego w społecznej gospodarce rynkowej - Kłusek, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Wraz z uchwaleniem Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku obowiązującym systemem gospodarczym stała się społeczna gospodarka rynkowa. Wydaje się, że przyjęcie nowego ustroju gospodarczego wpłynęło na możliwość prawnej regulacji zawodów zaufania publicznego, o których wspomina art. 17 ust. 1 Konstytucji. Celem niniejszej pracy jest ustalenie, w jaki sposób ustawodawca powinien regulować zawody zaufania publicznego w warunkach społecznej gospodarki rynkowej.
Keywords: społeczna gospodarka rynkowa; zawody zaufania publicznego; wolność wykonywania zawodu; samorząd zawodowy