O niezależności banku centralnego raz jeszcze - Fojcik-Mastalska, Eugenia; Mastalski, Ryszard (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Podjęcie ponownie problematyki niezależności banku centralnego, będącej utrwaloną już i dostatecznie omówioną w piśmiennictwie zasadą, ma na celu ocenę jej funkcjonowania we współczesnej praktyce polskiej. W wyniku przeprowadzonych rozważań, dokonywanych na podstawie obowiązujących rozwiązań prawnych i ich stosowania, sformułowane zostały krytyczne uwagi dotyczące przede wszystkim przyczyn pogarszającej się sytuacji w sektorze monetarnym i widocznego spadku wartości nabywczej polskiej waluty. Są one w znacznej mierze związane z nadmiernym wspieraniem przez bank centralny interesów fiskalnych państwa kosztem stabilnej wartości waluty, podczas gdy niezmiennie priorytetem dla banku centralnego jako instytucji emisyjnej powinna być ochrona waluty.
Keywords: niezależność banków centralnych; misja publiczna instytucji emisyjnej; polityka pieniężna banku centralnego; relacje między sektorem monetarnym a fiskalnym finansów publicznych