Polityki publiczne jako jedno z narzędzi wpływu państwa na gospodarkę - Panasiuk, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Współcześnie nikt nie ma już wątpliwości, że planowanie gospodarcze jest jedną z ważniejszych funkcji oddziaływania państwa na gospodarkę. Państwo coraz aktywniej angażuje się bowiem w przygotowywanie szczegółowych polityk publicznych nastawionych na osiąganie celów publicznych w gospodarce. Szczególną aktywność władzy publicznej w ostatnim okresie możemy zaobserwować w obszarze zamówień publicznych. Autor podejmuje w artykule próbę analizy rozwoju planowania strategicznego państwa z wykorzystaniem polityk publicznych.
Keywords: planowanie strategiczne; polityki publiczne; zamówienia publiczne