Zagadnienie wspierania przedsiębiorców w warunkach zasady równego traktowania - Długosz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule poruszono problem zachowania zasady równego traktowania przedsiębiorców w warunkach dzisiejszego interwencjonizmu państwa w gospodarce. Podjęto próbę wskazania warunków zachowania zasady równego traktowania. Zwrócono uwagę, że w warunkach państwa demokratycznego odtworzenie formuły czy formuł sprawiedliwości uzasadniających równe traktowanie jest niezwykle trudne. Zdaniem autora odpowiedzią na te trudności jest instytucjonalizacja sposobu decydowania o tym, co jest sprawiedliwie, w imię jakich wartości można różnicować sytuację podmiotów w prawie.
Keywords: przedsiębiorca; wspieranie gospodarki; równe traktowanie; interwencjonizm