Funkcje norm technicznych wobec gospodarki - Błażewski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Postęp techniczny jest mocno związany z rozwojem gospodarczym. Jednym z elementów tego powiązania jest stosowanie norm technicznych przez przedsiębiorców. Co ważne, część norm technicznych jest włączona do porządku prawnego ze względu na ich znaczenie dla ochrony interesu publicznego.
Keywords: postęp techniczny; normy techniczne; wolność gospodarcza; interes publiczny