Miejsce reprezentacji ludu w systemowej teorii demokracji - Zieliński, Mateusz (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W pracy omawiam systemową teorię demokracji Andrzeja Antoszewskiego, wskazując na możliwość ewolucji niektórych spośród jej założeń w świetle współczesnych ustaleń z zakresu badań nad reprezentacją polityczną. By tego dokonać, pytam o konsekwencje świadomego pominięcia w obszarze jej założeń klasycznego konceptu władzy ludu – staram się ustalić, w jakim stopniu wpłynęło to na kompletność i spójność zawartych w niej założeń, jej potencjał analityczny oraz głębię eksplanacyjną. Wreszcie staram się ustalić przyczyny rozbudowy normatywnego komponentu omawianej teorii oraz wskazać, w jakim stopniu manewr ten może uczynić z niej narzędzie badawcze lepiej dostosowane do nowych wyzwań, pojawiających się przed teoretykami współczesnych demokratycznych systemów politycznych.
Keywords: teoria polityki; teoria reprezentacji; reprezentacja polityczna; lud; demokracja