System polityczny – ujęcia klasyczne i krytyczne - Żukiewicz, Przemysław (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rozdział rekonstruuje teorie systemów politycznych w podziale na ujęcia klasyczne i krytyczne. Stara się wskazać na kanoniczne źródła teoretycznej refleksji nad kategorią systemu politycznego (prace Davida Eastona, Gabriela A. Almonda oraz Anatola Rapoporta). Krytykę, jaką Andrzej Antoszewski poddaje systemowe ujęcie polityki, uzupełnia o nieobecne w jego pracach argumenty. Jednocześnie stawia tezę, że podejście Antoszewskiego – paradoksalnie – nie doczekało się szeroko zakrojonej dyskusji naukowej, choć jednocześnie stało się podbudową teoretyczną dla rozlicznych prac empirycznych poświęconych analizom porównawczym i studiom przypadków poszczególnych systemów politycznych
Keywords: system polityczny; teoria polityki; David Easton; Anatol Rapoport; Andrzej Antoszewski