Wrocławska szkoła systemów politycznych. Paradygmat i rozwój po 1989 roku - Żukiewicz, Przemysław (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rozdział ukazuje rozwój wrocławskiej szkoły systemów politycznych po przełomie demokratycznym z 1989 roku. Rekonstruuje najważniejsze założenia teoretyczne i metodologiczne przyjęte przez nestorów szkoły i rozwijane w późniejszych latach przez kolejne pokolenie badaczy. Odpowiada na pytania, w jakim kierunku rozwijano badania nad systemami politycznymi we wrocławskim ośrodku oraz na czym zasadza się specyfika tej konkretnej szkoły, pozwalająca – zgodnie z koncepcją konkurencji między szkołami badawczymi Thomasa S. Kuhna – odróżnić ją od innych szkół systemowych w Polsce. Wskazuje na cztery pola tej specyfiki, to jest na odrębność (a) teoretyczno-metodologiczną, (b) przedmiotową, (c) aplikacyjną oraz (d) organizacyjną. Integralną część eseju stanowi wstępna bibliografia wrocławskiej szkoły systemów politycznych obejmująca – w aktualnej wersji – monografie, podręczniki, skrypty i raporty eksperckie.
Keywords: systemy polityczne; konkurujące szkoły; Thomas S. Kuhn; politologia; Wrocław