Wiem – Stosuję – Partycypuję. Materiały edukacyjne dla uczniów, rodziców, opiekunów i nauczycieli - Kociubiński, Krzysztof; Kocowska-Siekierka, Elżbieta (Stowarzyszenie Projekt Akademia, 2023)
Publikacja „Wiem - Stosuję - Partycypuję: Materiały edukacyjne dla uczniów, rodziców, opiekunów i nauczycieli" to kompleksowy poradnik skierowany do młodych ludzi oraz innych członków społeczeństwa, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat demokracji i partycypacji w życiu publicznym. Poradnik ten zawiera praktyczne porady, wskazówki oraz instrukcje dotyczące udziału młodzieży w życiu publicznym, co czyni go niezbędnym narzędziem dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w sferze publicznej. Prezentuje różne inicjatywy, które łączą młodzież i dorosłych, ale niestety wiedza na temat ich funkcjonowania jest nadal mało rozpowszechniona w społeczeństwie. Poradnik szczegółowo omawia funkcjonowanie i warunki organizacji takich inicjatyw jak: sejmiki młodzieżowe, młodzieżowe drużyny pożarnicze, harcerstwo, stowarzyszenia ogrodowe i wiele innych, co czyni go niezwykle cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych udziałem w tego typu aktywnościach. Tekst napisany jest w przystępny sposób oraz ilustrowany wieloma grafikami, dzięki czemu jest łatwy do zrozumienia i atrakcyjny dla czytelników w każdym wieku.
Keywords: demokracja; partycypacja; konstytucja; legal design