Mechanizmy propagandy politycznej w polskich tygodnikach opinii – analiza porównawcza - Bartoszewicz, Mateusz (2022)
Przedmiotem pracy doktorskiej są mechanizmy propagandy politycznej występujące w wybranych polskich tygodnikach opinii o profilu społeczno-politycznym. Jako główny cel badawczy określono porównanie wybranego zakresu powiązań (linkages) sześciu tygodników opinii („Do Rzeczy”, „Sieci”, „Gazeta Polska”, „Wprost”, „Newsweek Polska”, „Polityka”) z polskimi aktorami politycznymi oraz zależnymi od nich instytucjami (spółkami z udziałem Skarbu Państwa, urzędami centralnymi, ministerstwami, jednostkami samorządu terytorialnego), a także innymi redakcjami medialnymi. Tego typu powiązania o charakterze dyskursywnym oraz około-dyskursywnym określono tytułowym mianem mechanizmów propagandy politycznej.Ramy teoretyczne dysertacji nawiązują do nauk o polityce i administracji oraz nauk o komunikacji społecznej i mediach. W procesie przygotowywania gruntu teoretycznego pod autorskie badanie empiryczne szczególnie użyteczne okazały się teorie propagandy politycznej oraz teorie medioznawcze średniego zasięgu (m.in. agenda setting, framing, teoria kaskadowego modelu opinii publicznej, koncepcja spirali milczenia, koncepcja ram dla działań zbiorowych). Zdecydowano się na przyjęcie podejścia umiarkowanie konstruktywistycznego.Treść dysertacji składa się z dwóch zasadniczych części: teoretyczno-przeglądowej, przygotowującej grunt pod autorskie badanie empiryczne (rozdziały 1, 2, 3) oraz raportu z badania własnego przeprowadzonego za pomocą ilościowo-jakościowej analizy zawartości(rozdział 4). Cenzus czasowy dla badań opisanych w części empirycznej stanowiły ramy formalne kampanii wyborczej realizowanej przed wyborami prezydenckimi w 2020 roku. Przebiegała ona w kryzysowym meta-kontekście pandemii COVID-19 – tj. w okresie od 5 lutego 2020 r. do 12 lipca 2020 r.
Keywords: Polskie tygodniki opinii; propaganda; paralelizm polityczny; Wybory prezydenckie w Polsce w 2020 roku