Problem winy umyślnej przy przestępstwie znęcania się nad zwierzętami - Helios, Joanna; Jedlecki, Mikołaj (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Niniejszy artykuł stanowi próbę refleksji nad rolą winy jako konstrukcji karno-prawnej dla prawnej ochrony zwierząt przy przestępstwie znęcania się nad zwierzętami. Wyodrębniono w nim dwie grupy problemów: po pierwsze, pojęcie winy wprawie karnym, ze szczególnym uwzględnieniem winy umyślnej i zamiaru bezpośredniego; po drugie, analizę przestępstwa znęcania się nad zwierzętami w doktrynie i orzecznictwie sądowym.
Keywords: przestępstwo znęcania nad zwierzętami; wina umyślna; zamiar bezpośredni; krzywdzenie zwierząt