Militaryzm a niemiecka tożsamość narodowa po 1990 roku - Wieszczak, Jakub (2022)
Dysertacja przygotowana została pod kierunkiem promotora głównego prof. dr hab. T. Lebiody oraz promotora pomocniczego dr A. Kamińskiego. Badania zrealizowane w pracy zostały w oparciu o następujące cele badawcze, obejmujące zrekonstruowanie głównych przejawów ewolucji niemieckiego militaryzmu w szerokiej perspektywie historycznej składającej się na genezę przedmiotowej problematyki, zdefiniowanie zjawiska jakim jest utylitarne, polityczne wykorzystanie militaryzmu w polityce historycznej i polityce bezpieczeństwa realizowanej przez Niemcy po 1990 r., weryfikację znaczenia militaryzmu w kreowaniu procesów tożsamościowych kształtujących niemieckie społeczeństwo i dyskurs dotyczący pamięci zbiorowej, określenie wpływu militaryzmu na charakter współczesnej niemieckiej tożsamości narodowej oraz weryfikację znaczenia militaryzmu jako przedmiotu aktywności niemieckich elit politycznych po 1990 r.
Keywords: bezpieczeństwo; Bundeswehra; historia; miejsca pamięci; militaryzm; Niemcy; pamięć zbiorowa; polityka; tożsamość narodowa; Wehrmacht