Projekt ustawy o wolności słowa w internetowych serwisach społecznościowych – remedium na walkę z bezprawnymi treściami? - Brylak-Hudyma, Kamila (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Walka z nielegalnymi treściami udostępnianymi na platformach internetowych jest aktualnym i palącym tematem, z którym ustawodawstwa krajowe, jak też europejskie próbują się zmierzyć. Dotychczasową i podstawową regulacją w przedmiocie platform internetowych była dyrektywa e-Commerce, a w polskim porządku prawnym dodatkowo ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną. W ostatnich miesiącach nader często dochodziło do usuwania, blokowania nie tylko publikowanych na portalach społecznościowych treści, ale także kont użytkowników tychże portali. W ocenie niektórych środowisk takie arbitralne działania i decyzje platform społecznościowych stanowią zagrożenie dla wolności słowa gwarantowanej w Konstytucji RP oraz Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Na szczeblu unijnym trwają prace nad rozporządzeniem w przedmiocie określenia zasad przejrzystości decyzji dotyczących moderacji treści (Digital Service Act). Niemniej po ogłoszeniu projektu rozporządzenia Digital Service Act Ministerstwo Sprawiedliwości złożyło projekt ustawy o ochronie wolności słowa w internetowych serwisach społecznościowych mającej na celu walkę z bezprawnymi treściami na platformach społecznościowych. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie i omówienie najważniejszych regulacji dotyczących tej ustawy wraz z uwzględnieniem ryzyk i wątpliwości wiążących się z ewentualnym przyjęciem ustawy.
Keywords: wolność słowa; Akt o usługach cyfrowych; platformy społecznościowe; treści nielegalne; zaufane podmioty zgłaszające