Polityka energetyczna Polski w kontekście współpracy z państwami nordyckimi - Siotor, Jakub (2022)
Współczesna polityka energetyczna jest istotną częścią polityki gospodarczej każdego państwaz uwagi na strategiczny charakter dostępu do energii dla niezakłóconego rozwoju gospodarczego oraz utrzymania niezależności politycznej. Głównym zadaniem polityki energetycznej jest zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego rozumianego jako pewność oraz stabilności bieżących i perspektywicznych dostaw energii dla odbiorców poakceptowalnych kosztach, przy ograniczonym oddziaływaniu na środowisko. Niezależnie od działań podjętych celem realizacji polityki energetycznej, kluczowego znaczenia w ostatnim czasie nabiera element ograniczonego oddziaływania na środowisko naturalne. Jest to podyktowane m. in. postępującym od kilkudziesięciu lat efektem cieplarnianym spowodowanym masowym zużyciem kopalnych surowców energetycznych, co przekłada się na wzrost średniej temperatury na ziemi i w efekcie w dłuższej perspektywie stanowizagrożenie dla przetrwania ludzkości. Ponadto dostęp do surowców kopalnych jest ograniczony geograficznie do kilku państw, co z kolei stwarza potencjalne ryzyko uzależnienia politycznoekonomicznego importerów od eksporterów. W odpowiedzi na te wyzwania ważny element współczesnej polityki energetycznej stanowi transformacja w celu zastąpieniewysokoemisyjnych paliw kopalnych, paliwami niskoemisyjnymi lub źródłami odnawialnymi. Zmiana ta może następować przy wykorzystaniu krajowych zasobów w drodze decyzji podjętych przez rządy krajowe, ale też poprzez nawiązanie współpracy z innymi państwami. W tym kontekście polski sektor energetyczny stoi przed bardzo dużym wyzwaniem modernizacyjnym związanym z najwyższym pośród krajów UE uzależnieniem od zużycia wysokoemisyjnego węgla kamiennego oraz brunatnego, których zasoby krajowe się wyczerpują lub ich wydobycie staje się coraz mniej ekonomiczne. W Europie są jednak państwa, które znacząco ograniczyły zużycie paliw kopalnych oraz są na najlepszej drodze do dekarbonizacji swoich gospodarek. Należą do nich państwa nordyckie: Dania, Szwecja, Finlandia, a także spoza UE Norwegia oraz Islandia. Celem niniejszej dysertacji jest przeanalizowanie możliwości wynikających z bieżącej i perspektywicznej współpracy Polski z państwami nordyckimi w kontekście transformacji polskiego sektora energetycznego.
Keywords: polityka energetyczna; bezpieczeństwo energetyczne; odnawialne źródła energii; państwa nordyckie; współpraca międzynarodowa