Korupcja w zamówieniach publicznych — aspekty prawno-kryminologiczne - Dziedzic, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule przedstawiono problematykę korupcji w zamówieniach publicznych. Perspektywa prawno-kryminologiczna pozwoliła określić charakterystykę zjawiska, sprawców tego przestępstwa oraz mechanizm ich działania w systemie zamówień publicznych. Przedstawiono również system zamówień publicznych od strony funkcjonalnej wraz z potencjalnymi źródłami zagrożeń dla jego prawidłowego działania.
Keywords: korupcja; zamówienia publiczne; łapówka; przestępstwo