„Z reguły zaczynamy kopać studnię, dopiero wtedy jak dom już się pali”. Profesjonaliści o systemie wspierania rodziny - Basiaga, Jan (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Polski system opiekuńczy ukierunkowany jest na wspieranie rodziny w przezwyciężaniu trudnych sytuacji życiowych. Działania pomocowe mają spowodować ograniczenie konieczności ingerowania w prawa rodzicielskie, wzmacniając jednocześnie skuteczność działań reintegracyjnych umożliwiających przywrócenie rodziny dziecku.
Keywords: wspieranie rodziny w kryzysie; reintegracja rodziny; praca socjalna; asystentura rodziny