Parental modelling impact on young people’s aggressive coping strategy in social conflict situations - Borecka-Biernat, Danuta (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Analiza materiału badawczego wykazała, że matka oraz ojciec postrzegani są jako stosujący w sytuacjach utrudniających dążenie do celu strategię opartą na agresji i przyczyniają się do modelowania u dziewcząt i chłopców strategii polegającej na agresywnym zachowaniu, wykorzystywanej w sytuacji konfliktu społecznego.
Keywords: dorastająca młodzież; modelowanie zachowania; strategia agresywnego radzenia sobie; sytuacja konfliktu społecznego