Koncepcja współzarządzania w administracji publicznej — ujęcie z punktu widzenia nauki administracji - Wrzosek, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Współzarządzanie w administracji publicznej jest koncepcją mającą istotne znaczenie w wyznaczaniu celów działania administracji w ramach samorządu terytorialnego. Musi ono odzwierciedlać misję administracji. Realizacja koncepcji współzarządzania wymaga analizy w ramach nauki administracji procesu decyzyjnego w jednostkach administrujących (urzędach). W tym zakresie przedstawiciele nauki administracji mogą korzystać z dorobku nauk o zarządzaniu. Należy wypracować niezbędne do realizacji koncepcji współzarządzania relacje podmiotów administracji z ich otoczeniem zewnętrznym. Szczególnie ważne jest określenie relacji z podmiotami wchodzącymi w skład wspólnoty samorządowej.
Keywords: samorząd terytorialny; współzarządzanie publiczne; misja administracji; nauka administracji; proces decyzyjny