Związki publicznoprawne w świetle teorii rywalizacji hierarchii - Szreniawski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Rozprawa Tadeusza Bigi często staje się inspiracją do rozważań na różnorodne tematy. Jednym z nich jest to, że samorząd i władza państwowa mogą być postrzegane jako rywalizujące hierarchie, a pozycja prawna korporacji potencjalnie się wiązać z większą lub mniejszą autonomią. Administracja publiczna jest specyficzną hierarchią, odznaczającą się określoną trwałością i charakterystyczną kulturą organizacyjną, która powinna być związana z samoograniczeniem się w zakresie rywalizacji z innymi hierarchiami.
Keywords: hierarchia; teoria; samorząd; korporacja; prawo administracyjne