Status sołectwa z perspektywy atrybutów związku samorządowego - Lisowski, Piotr; Ostapski, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Sołectwo jest podmiotem administracji publicznej, który — pomimo braku w aktualnym stanie prawnym możliwości pełnego odwzorowania statusu jednostki samorządu terytorialnego — zasługuje na kwalifikację w randze związku samorządowego (a przy okazji — związku publicznoprawnego). Wykazanie takiego statusu w tym przypadku wymaga elastycznego podejścia do konstrukcji związku samorządowego, z koniecznością wykazania posiadania niezbędnego minimum atrybutów z zakresu korporacyjności i samorządności.
Keywords: sołectwo; związek samorządowy; związek publiczno-prawny; korporacyjność; samorządność