Instytucje wzmacniające korporacyjny charakter gminy - Kotulski, Mariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Instytucje prawne umożliwiają mieszkańcom gminy — członkom wspólnoty samorządowej — aktywny udział w sprawowaniu władzy, kontrolowanie jej, a także współdecydowanie o części budżetu. Zwiększają poczucie partycypacji i współodpowiedzialności za decyzje podejmowane przez członków korporacji. Korporacyjne podejście do gminy tworzy upodmiotowienie tej samorządowej wspólnoty pod względem prawnym, socjologicznym i aksjologicznym.
Keywords: korporacja; gmina; samorząd; wybory; referendum; konsultacje społeczne; budżet partycypacyjny; inicjatywa uchwałodawcza; jednostki pomocnicze gminy