Związek jednostek samorządu terytorialnego jako organizator publicznego transportu zbiorowego - Błażewski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Związki jednostek samorządu terytorialnego mogą posiadać status organizatora publicznego transportu zbiorowego. Realizują one wówczas dwa rodzaje obowiązków: zapewnienie usług przewozowych o charakterze użyteczności publicznej oraz sprawowanie nadzoru regulacyjnego nad działalnością prywatnych przewoźników świadczących usługi przewozowe. Powierzenie wykonania tego zadania związkowi jednostek samorządu terytorialnego służy zwiększeniu sprawności oraz zmniejszeniu kosztochłonności jego wykonania.
Keywords: związek jednostek samorządu terytorialnego; publiczny transport zbiorowy; nadzór regulacyjny; efekt skali