Nowe formy współdziałania międzygminnego we Francji — metropolia Wielki Paryż (Grand Paris) - Zacharko, Lidia; Zacharko, Adrian (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie zmian w modelu samorządu terytorialnego we Francji. W koncepcji samorządu terytorialnego istotne miejsce zajmują różne formy współdziałania międzygminnego na obszarach metropolitalnych. Obszary metropolitalne stanowią złożoną strukturę, w skład której wchodzą gminy czy departamenty. Tworzenie wielkich struktur przestrzenno-gospodarczych stanowi odpowiedź na postęp cywilizacyjny i konieczność usprawnienia działania struktur samorządowych.
Keywords: samorząd terytorialny; związki międzygminne; metropolia