Zakaz prowadzenia pojazdów w prawie wykroczeń — uwagi de lege ferenda : część druga - Muszyńska, Anna; Łucarz, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W opracowaniu autorki przedstawiają aktualnie obowiązujący model zakazu prowadzenia pojazdów w prawie wykroczeń. Uwzględniając wątki historyczne, omawiają przyjęte w tym zakresie rozwiązania, z zaznaczeniem wątpliwości interpretacyjnych dotyczących wybranych aspektów jego funkcjonowania. Wskazują też obszary, które ich zdaniem dowodzą wadliwości konstrukcji zakazu prowadzenia pojazdów. Rozważaniom towarzyszą propozycje dalszych modyfikacji, które zdaniem autorek prowadzą do bardziej racjonalnych rozwiązań normatywnych. Z uwagi na wielowątkowość poruszanej problematyki opracowanie zostało podzielone na dwie części.
Keywords: zakaz prowadzenia pojazdów; prawo wykroczeń; środek karny; kara dodatkowa; wykroczenie komunikacyjne