"O wiele rzeczy za dużo, by zmiesić w tak małym pudełku" - muzeum w ciągłym procesie zmian - Olejniczak, Mariola (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2022)
Artykuł przedstawia pokrótce, jak wiele zmian pojawia się w funkcjonowaniu instytucji kultury, jakimi są muzea. Zwraca uwagę na zmianę paradygmatu „obiekto-centralnego” na wyróżniający rolę odbiorcy. Omawia przykład dwóch programów edukacyjnych ukazujących odejście od działań tworzonych w atmosferze „świątyni”, skierowanych tylko do wykształconych przedstawicieli klasy średniej i wyższej, i zmierzających w stronę działalności pobudzającej do twórczej aktywności i współuczestnictwa w tworzeniu kultury
Keywords: muzeum; edukacja; przestrzeń edukacyjna; odbiorca; obiekt