Charakterystyka umowy dowodowej – zagadnienia wybrane (część II) - Arkuszewska, Aneta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Opracowanie dotyczy nowej instytucji w polskim systemie prawa procesowego cywilnego — umowy dowodowej. Przeprowadzona w drugiej części charakterystyka ma na celu przybliżenie formy, w jakiej może być zawarta umowa dowodowa, a także weryfikacji takiej umowy przez sąd oraz jej konsekwencji prawnych. Badanie może umożliwić pełniejsze zrozumienie tejże instytucji, jednocześnie ułatwiając stronom zawieranie odpowiednich porozumień, a sądom dokonywanie ich trafniejszej oceny.
Keywords: umowa dowodowa; postępowanie gospodarcze; postępowanie dowodowe