Zwłoka komornika w umorzeniu postępowania egzekucyjnego jako podstawa odpowiedzialności dyscyplinarnej - May, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W artykule poświęconym zwłoce komornika w umorzeniu postępowania egzekucyjnego autorka analizuje między innymi wpływ zmiany charakteru umorzenia postępowania z powodu bezczynności wierzyciela na ryzyko wszczęcia postępowania dyscyplinarnego przeciwko komornikowi sądowemu. Rozważa także, w jakim stopniu wpływ na wzrost postępowań dyscyplinarnych ma działanie samych komorników, a na ile ponoszą oni konsekwencje nieprzemyślanych zmian legislacyjnych. Dla przedstawienia tytułowego zagadnienia oprócz omówienia podstaw umorzenia postępowania egzekucyjnego z powodu bezczynności wierzyciela (art. 824 § 1 pkt 4 k.p.c.) oraz na jego wniosek (art. 825 pkt 1 k.p.c.) w poprzednim i obowiązującym stanie prawnym, jak również kosztów z tym związanych. W artykule dodatkowo zestawione zostało podejmowanie przez komornika czynności z nieuzasadnioną zwłoką z przewlekłością postępowania oraz wskutek jego bezczynności.
Keywords: nieuzasadniona zwłoka; podjęcie przez komornika czynności z nieuzasadnioną zwłoką; umorzenie postępowania egzekucyjnego; postępowanie dyscyplinarne