Sankcje finansowe w strukturze dochodów gmin - Kowalczyk, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Jednym z dochodów własnych jednostek samorządu terytorialnego są sankcje finansowe. Analiza uprawnień organów jednostek samorządu terytorialnego w zakresie wymiaru i poboru tych dochodów prowadzi do wniosku, że są one dużo mniejsze niż w przypadku innych dochodów własnych. Nazwy tych sankcji są w praktyce bardzo różne i rozproszone w różnych aktach prawnych. Dotyczy to zarówno przepisów dotyczących konstrukcji tych dochodów, jak i przepisów regulujących procedurę postępowania. Tym ważniejsze wydaje się ujednolicenie stosowania regulacji prawnych w zakresie tych dochodów.
Keywords: sankcja; finanse; dochody własne; gmina; instrument prawny