Zadania gminy z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie w okresie epidemii COVID-19 - Cendrowicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Przedmiotem publikacji są sposoby, po które sięgnęła gmina, by wypełnić zadania z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie w okresie COVID-19. Występowanie przemocy domowej prowadzi do negatywnych skutków społecznych i stanowi zagrożenie dla funkcjonowania rodziny i tworzących ją osób. Wraz z wybuchem epidemii COVID-19 nastąpił wzrost aktów przemocy w rodzinie związany z przymusową izolacją domową ofiar ze sprawcami przemocy. Celem publikacji jest analiza zadań gminy z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie, a także sposobów ich realizacji w okresie epidemii COVID-19.
Keywords: przemoc w rodzinie; gminny zespół interdyscyplinarny ds. przeciwdziałania przemocyw rodzinie; procedura „Niebieskie Karty”; gmina