Czy przewidywane zmiany w polskim procesie karnym muszą wiązaćsię z istotnym ograniczeniem zasady bezpośredniości? - Nowicki, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Zasada bezpośredniości pełni bardzo istotną rolę w procesie karnym. Reguły tworzące tę zasadę mają bezpośrednie przełożenie na realizację zasady prawdy materialnej, wskazują bowiem jakiego typu dowody powinny podlegać ocenie sądu, aby dokonywał ustaleń zgodnych z rzeczywistością. Niniejsze opracowanie przedstawi rolę i zakres zasady bezpośredniości. Analizie poddane zostaną przeprowadzone w ostatnich latach zmiany przepisów mającee wpływ na funkcjonowanie tej zasady oraz ocena tych regulacji. Opracowanie ma też przybliżyć ewentualne zagrożenia dla należytego funkcjonowania polskiego procesu karnego związane z dalszym rozszerzeniem zasady bezpośredniości.
Keywords: proces karny; zasada bezpośredniości; model racjonalnego tworzenia prawa; gwarancje procesowe