Wykorzystanie mediów społecznościowych w sektorze publicznym w kontekście wymogów wynikających z ogólnego rozporządzenia o ochronie danych - Lubasz, Dominik (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W artykule przedstawiono problematykę związaną z rosnącym zakresem wykorzystania w sektorze publicznym mediów społecznościowych jako narzędzia realizacji polityki informacyjnej i partycypacyjnej. Omówione zostały zarówno benefity płynące z wykorzystywania nowoczesnych technik informacji i komunikacji, jak i wskazano na problemy wdrożeniowe zwłaszcza z perspektywy wymogów dotyczących ochrony danych osobowych, proponując podejście modelowe.
Keywords: media społecznościowe; transfer danych; przekazywanie danych do państw trzecich; reforma ochrony danych osobowych; administracja publiczna; jednostki sektora publicznego; decyzje Prezesa UODO; przetwarzanie danych osobowych; informacja publiczna