The evolution of ‘Colchian’ amphoras from ancient Apsaros: the state of current research and future perspectives - Komar, Paulina (Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł przedstawia ewolucję tzw. amfor „kolchidzkich” (znanych również jako „wschodnio-pontyjskie”) odkrytych w rzymskim forcie Apsaros (dzisiejsze Gonio w Gruzji). Jak sugerują wstępne statystyki obejmujące dane z siedmiu sezonów wykopaliskowych (2014–2021), były one najpowszechniejszą kategorią pojemników transportowychw Apsaros zarówno w okresie rzymskim, jak i bizantyjskim. Niestety nie jest znane dokładne pochodzenie poszczególnych grup tych amfor, wyróżnionych na podstawie składu ceramiki, ani ich zawartość, co wskazuje na konieczność przeprowadzenia analiz archeometrycznych próbek amfor „kolchidzkich”
Keywords: amfory kolchidzkie; ceramika rzymska i bizantyjska; fort rzymski