Nabycie przez Rządową Agencję Rezerw Strategicznych własności nieruchomości Skarbu Państwa – w trybie art. 75 „nowej” ustawy o rezerwach strategicznych - Kawęcka, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem pracy jest identyfikacja problemów ze stosowaniem przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o rezerwach strategicznych, w zakresie dotyczącym nabycia nieruchomości Skarbu Państwa przez Rządową Agencję Rezerw Strategicznych, a także wyjaśnienie wątpliwości dotyczących momentu przejścia owego prawa na rzecz RARS. W treści opracowania ujęto charakter prawny nowej, wyspecjalizowanej instytucji, jaką jest Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych. Podjęto także próbę ukazania szerokiego zakresu zadań, jakie powierzono Agencji. Artykuł omawia istotny, z punktu widzenia podmiotów reprezentujących Skarb Państwa, temat przejęcia przez nowo utworzoną Rządową Agencję Rezerw Strategicznych własności nieruchomości, będących dotychczas we władaniu Agencji Rezerw Materiałowych. Tezą wykazaną w toku pracy jest to, iż przejęcie własności przedmiotowych nieruchomości nie jest zależne od wydania decyzji przez właściwego wojewodę, a jedynie od wejścia ustawy w życie. Autorka w swych rozważaniach nie pominęła także problematyki praw, które dotychczas ustanowione były na nieruchomości, stającej się własnością Agencji, w celu dogłębnego wyjaśnienia dylematów, które może rodzić analiza art. 75 ustawy o rezerwach strategicznych. Opracowanie podkreśla doniosłość i rolę w zarządzaniu kryzysowym bezpieczeństwem państwa spoczywające na Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych, czego wyrazem jest poszerzanie jej uprawnień właścicielskich względem nieruchomości niezbędnych do realizacji jej celów statutowych.
Keywords: rezerwy strategiczne; nieruchomość; własność; Skarb Państwa; Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych