E-administracja 3.0 na rzecz inteligentnych rozwiązań - Kusiak-Winter, Renata; Korczak, Jerzy; Barczewska-Dziobek, Agata; Wacinkiewicz, Daniel (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W literaturze przedmiotu istnieje wiele klasyfikacji stadiów rozwoju e-administracji. Należą do nich e-administracja typu 1.0, 2.0 oraz 3.0. Zarówno nomenklatura, jak i podstawowe cechy dystynktywne wymienionych tu etapów nawiązują do ewolucji internetu pierwszej, drugiej oraz trzeciej generacji, określanej również mianem sieci web 1.0, 2.0 i 3.0. Należy podkreślić, że ta klasyfikacja, tak jak zresztą wszystkie inne konceptualizacje, ma tendencje do uproszczenia i redukowania złożoności, jednak zdaniem redaktorów analiza zgromadzonego materiału przez pryzmat ww. klasyfikacji może być dobrym punktem wyjścia do dokonywania ocen i formułowania propozycji rozwiązań na przyszłość.
Keywords: elektroniczna administracja; e-administracja 1.0; e-administracja 2.0; e-administracja 3.0; otwarta administracja; administracja inteligentna