Historyczne uwarunkowania powstania jednolitej regulacji wzajemnego uznawania kwalifikacji zawodowych w ramach Unii Europejskiej - Pawiłowicz-Białas, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł przedstawia historyczne uwarunkowania powstania jednolitej regulacji wzajemnego uznawania kwalifikacji zawodowych w ramach Unii Europejskiej, zawartej obecnie w przepisach dyrektywy 2005/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 września 2005 r. w sprawie uznawania kwalifikacji zawodowych. W ramach analizy przedstawione zostały wcześniejsze regulacje prawne przyjmowane przez ustawodawcę wspólnotowego, z uwzględnieniem zarówno ujęcia wertykalnego (dyrektyw sektorowych), jak i ujęcia horyzontalnego (dyrektyw systemu ogólnego). Ponadto jako kolejny czynnik zostało wskazane orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości na przestrzeni lat i jego wpływ na rozwój ustawodawstwa oraz stosowania prawa w ramach wzajemnego uznawania kwalifikacji zawodowych. Wskazano także na wpływ czynników pozaprawnych, czy to politycznych dotyczących akcesji nowych państw członkowskich, czy to ekonomicznych dotyczących funkcjonowania wspólnotowego rynku pracy.
Keywords: uznawanie kwalifikacji zawodowych; zasada wzajemnego uznawania; swoboda przedsiębiorczości