Interes społeczności lokalnych z perspektywy sporu o kopalnię Turów - Kusiak-Winter, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy obowiązujące uregulowania prawne zawierają adekwatne mechanizmy umożliwiające realizację interesu lokalnych społeczności w wymiarze transgranicznym? Tłem do rozważań będzie analiza procedur planowania przestrzennego oraz procedur oceny oddziaływania na środowisko w związku z planowanym poszerzeniem terenu odkrywkowej eksploatacji górniczej kopalni węgla brunatnego Turów.
Keywords: interes społeczności lokalnych; współpraca transgraniczna gmin; planowanie przestrzenne; ocena oddziaływania na środowisko