Potencjał Dolnego Śląska w dążeniu do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. - Kozłowska, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W dobie kryzysu klimatycznego niezbędne są wspólne i kompleksowe działania zmierzające do zapobiegania temu zjawisku. Jednym z postulatów Europejskiego Zielonego Ładu jest przeciwdziałanie globalnemu ociepleniu poprzez wprowadzenie tzw. neutralności klimatycznej do 2050 r., czyli zerowej emisji dwutlenku węgla. Planowana integracja systemu energetycznego na poziomie unijnym, krajowym i regionalnym ma służyć zapewnieniu, aby wszystkie polityki UE przyczyniały się do osiągnięcia tego celu, a wszystkie sektory odgrywały w tym procesie określoną rolę. Chociaż integracja systemu energetycznego jest w początkowej fazie realizacji, to Dolny Śląsk dysponuje obecnie potencjałem zmierzającym do osiągnięcia neutralności klimatycznej. Są to działania efektywne i bezpieczne dla środowiska, a jednocześnie ukierunkowane na istotne cele, jakimi są czystsza planeta i silniejsza gospodarka.
Keywords: zintegrowany system energetyczny; Europejski Zielony Ład; neutralność klimatyczna