Europejski Zielony Ład, prawo europejskie i Łużyce - Hoffmann, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
„Zielony Ład” jest „zieloną ofertą” Komisji Europejskiej. Skierowany jest on nie tylko do 27 państw członkowskich UE, ale także do obywateli Unii. To, jakie znaczenie ma „Zielony Ład” dla polsko-niemieckiego obszaru przygranicznego Łużyc, było tematem pierwszego Polsko-Niemieckiego Spotkania Energetycznego Euroregionu Sprewa-Nysa-Bóbr dnia 23 września 2021 r. w Sprembergu (Niemcy).
Keywords: Zielony Ład; Fit for 55; Fundusz na rzecz Sprawiedliwej Transformacji