Paradygmat prosumenta wobec aktualnych wyzwań transformacji energetycznej - Niklewicz-Pijaczyńska, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Rozwój rynku energii odnawialnej warunkowany jest przyjętymi rozwiązaniami prawnymi oraz skutkami ekonomicznymi po stronie zaangażowanych w proces stron. Jednocześnie powiązany jest z pojawieniem się nowego rodzaju uczestnika – prosumenta, łączącego dwie odrębne dotychczas role – konsumenta i producenta. W odróżnieniu od swoich pierwotnych założeń, współczesny prosument to nie tylko ten, kto produkuje samodzielnie na własne potrzeby, ale podmiot, który nadwyżki produkcyjne udostępnia na rynku, czerpiąc z tego tytułu określone korzyści. Wprowadzone od 01.04.2022 r. nowe zasady dotyczące finansowania inwestycji z wykorzystaniem paneli fotowoltaicznych oraz rozliczeń uzyskanych z niej nadwyżek energetycznych weryfikują dotychczasową, silną pozycję prosumenta oraz prowokują do stawiania pytań o kierunek dalszego rozwoju zindywidualizowanego rynku energii odnawialnej. Celem publikacji jest charakterystyka prosumenta jako nowego podmiotu na rynku energetyki rozproszonej oraz analiza roli, jaką pełni on w kontekście rozwiązań legislacyjnych obowiązujących przed i po 2 grudnia 2021 r. Jego realizacja została przeprowadzana na podstawie analizy komparatywnej z wykorzystaniem metody dedukcyjnej oraz krytycznego przeglądu literatury przedmiotu. Wynikające z artykułu wnioski wskazują na wyraźną deprecjację roli prosumenta na rynku energii odnawialnej w celu systemowego wyhamowania tempa produkcji nadwyżek energetycznych oraz przerzucenia na niego problemów z ich magazynowaniem jako sposobu eliminacji okresowych przeciążeń nieprzystosowanej do ich przyjęcia sieci infrastrukturalnej.
Keywords: prosument; prosumpcja; energia odnawialna; panele fotowoltaiczne