Zielone zamówienia publiczne w perspektywie transformacji energetyczno-klimatycznej - Chrisidu-Budnik, Agnieszka (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W ogłoszonym w grudniu 2019 r. Europejskim Zielonym Ładzie Unia Europejska wyznaczyła cel: osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r. Tak ambitnie zakreślony cel wymaga transformacji gospodarczej obejmującej nie tylko energetykę, która dotychczas stanowiła główny obszar podejmowania próby ograniczenia emisji CO2, ale także te działy gospodarki, które nie były dotychczas kojarzone z redukcją śladu węglowego. W celu realizacji strategii określonej w Europejskim Zielonym Ładzie niezbędne jest podjęcie szeregu działań legislacyjnych i organizatorskich, które przyczynią się do poprawy stanu środowiska naturalnego. Zmiana podejścia konieczna jest także w sektorze publicznym tak, by uczestnicy rynku zamówień publicznych, zwłaszcza instytucje zamawiające mogły włączyć się w procesy transformacji energetycznej i stymulowały jej dynamikę. Szczególna rola w tym zakresie przypisywana jest zielonym zamówieniom publicznym, które pełniąc funkcję addytywną (przyrostową), wpisują się w założenia holistycznej strategii, jaką stanowi Europejski Zielony Ład.
Keywords: zrównoważony rozwój; zielone zamówienia publiczne; Europejski Zielony Ład