Szanse dla rozwoju energii ze źródeł odnawialnych poza systemem aukcyjnym: uwarunkowania prawne w zakresie zawierania umów PPA - Przybylska, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Obszar energii odnawialnej rozwija się dzięki wsparciu publicznemu, które – jako wyjątek od ogólnego zakazu – dozwolone jest w sektorze energii odnawialnej. Podstawy takiego wsparcia wynikają z przepisów traktatowych i mają swoje rozwinięcie w unijnych przepisach prawa wtórnego. Na mocy tych przepisów państwa członkowskie Unii Europejskiej (dalej: UE) zobligowane są do przyznawania pomocy publicznej w procedurze przetargowej zgodnej z zasadami konkurencji, tj. w ramach niedyskryminacyjnej procedury przetargowej zakładającej uczestnictwo wystarczającej liczby przedsiębiorstw, w której pomoc jest przyznawana na podstawie początkowej oferty lub ceny równowagi. W warunkach krajowych odzwierciedleniem wymogu przyznawania pomocy publicznej w formie przetargu jest pomoc przyznawana w formie procedury aukcyjnej regulowanej ustawą z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii. Ze względu na to, że UE systematycznie zwiększa cele związane z ochroną środowiska poprzez rozwój energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych, można się spodziewać, że rozwiązania alternatywne – wobec wsparcia publicznego związanego z inwestycjami w odnawialne źródła energii – będą coraz częściej wybierane (i wykorzystywane) przez przedsiębiorców. Instrumentem będącym alternatywą dla wsparcia publicznego przy inwestycjach w odnawialne źródła energii jest umowa Power Purchase Agreement (dalej jako umowa PPA). We wskazanym modelu strony zawierające umowę PPA nie uzależniają swoich inwestycji od wsparcia publicznego, bazując wyłącznie na prywatnoprawnych formach kontraktowania wytwarzania i dostarczania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Umowy PPA stanowią przedmiot rozważań niniejszej publikacji, a podstawą prowadzonej analizy będą – co do zasady – przepisy prawa krajowego jako źródła prawa regulujące zawieranie umów PPA w Polsce.
Keywords: wsparcie publiczne; umowa PPA