Regulacyjne propozycje przyszłości systemu handlu emisjami w Unii Europejskiej - Chról, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł stanowi przekrój najbardziej istotnych propozycji zmian unijnego systemu handlu emisjami zaproponowanych w pakiecie legislacyjnym Fit for 55 opublikowanym w lipcu 2021 r. Zmiany te zostały porównane z przepisami obowiązującego IV etapu ETS oraz z obecną sytuacją na rynku uprawnień do emisji. Omawiane zmiany legislacyjne zostały podzielone na trzy obszary: zmiany wpływające bezpośrednio na ilość i cenę uprawnień, zmiany dotyczące rozszerzenia systemu oraz te związane z wprowadzeniem CBAM i relacją między systemami. Analiza konkretnych zmian opiera się na tekście propozycji aktów prawnych, głosach zaprezentowanych w ramach dyskusji nad pakietem oraz opublikowanych na początku stycznia sprawozdaniach z prac Parlamentu Europejskiego.
Keywords: EU ETS; CBAM; Fit for 55; emissions trading