Realizacja zrównoważonej polityki energetycznej Unii Europejskiej w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDG) – wybrane aspekty - Adamczewska, Natalia; Zajączkowska, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Polityka energetyczna Unii Europejskiej była początkowo nakierowana na konieczność zagwarantowania bezpiecznych dostaw surowców energetycznych. Wraz z upływem czasu i zmianami zachodzącymi w otoczeniu międzynarodowym, pojawiła się konieczność uwzględnienia również aspektów środowiskowych i społecznych (zrównoważona polityka energetyczna). Celem artykułu jest przedstawienie wyników analizy realizacji celów zrównoważonej polityki energetycznej Unii Europejskiej w ostatnich latach w kontekście Celów Zrównoważonego Rozwoju dotyczących szeroko rozumianej energetyki. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że cele ustalone przez UE w omawianym obszarze są zbieżne z celami zrównoważonego rozwoju. Na przeszkodzie do ich pełnej realizacji stoją jednak interesy poszczególnych państw członkowskich, co czyni postulat wypracowania solidarności energetycznej nadal aktualnym.
Keywords: zrównoważona polityka energetyczna; Cele Zrównoważonego Rozwoju; odnawialne źródła energii